Logo Medisch Pedicure Rosmalen

Ingroeiende nagel

Een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft vormt de eerste fase van een ingroeiende teennagel. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt vormen. Bij de volgende fase dringt de nagelpunt in de huid en kan daarbij veel pijn en een uitgebreide ontsteking veroorzaken. Meestal treedt het probleem op bij de grote teen.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaken van ingegroeide nagels zijn:

  • Verkeerde schoenen (te smal of te kort)
  • Verkeerd knippen (te kort en/of ronde hoekjes)
  • Afwijkende vorm van de nagel, bijvoorbeeld te hoge curve (bol)
  • Zweetvoeten, met als gevolg meer bacteriĆ«n en verweking van de nagelwal
  • Trauma: klap of stoot, bijvoorbeeld door sport activiteit
  • Afwijkende stand van de voet

Behandeling

Een ingroeiende nagel kan over het algemeen goed door de pedicure behandeld worden. Hierbij wordt het eelt uit de nagelplooi verwijderd, de zijkant van de nagel afgevlakt, en de nagel drukvrij gelegd.

Als de oorzaak een bolle nagel is, dan kan een nagelbeugel worden aangebracht, zodat de vorm wordt gecorrigeerd. Nagelbeugeltechniek kan een vervelende chirurgische ingreep voorkomen, mits men er op tijd bij is.

Andere mogelijkheden zijn een laagje acryl op de nagel aanbrengen of een gelnagel plaatsen. Acryl heeft de eigenschap dat het krimpt wanneer het uitgehard is. Hierdoor kan het de nagel als het ware uit de nagelwal liften. Met een gelnagel kan de groei van de eigen nagel enigszins begeleid worden waardoor je soms ziet dat de nagel minder kans heeft om in te groeien.

Als de teen eenmaal ernstig ontstoken is, moet men zich door een arts laten behandelen.